Historie​

Vingården Quinta do Piloto​

Gennem fire generationer har familien Cardoso fra Palmela givet os det bedste af 200 hektar vinmarker fra det ældste lokale område af Setubal halvøen. Piloto er et af de få vinhuse der stadigvæk bibeholder den traditionelle vinlavningsmetode fra Palmela. 

Quinta do Pilotos vinproduktion kommer fra en udvælgelse af Cardosos familie vinmarker i Palmelas bedste terræn. Blandt dem er der 35 hektar af gamle vinstokke, mellem 40 og 70 år gamle. De er delt ind i 3 områder, Lau, Fernando Po og Agualva. Det er traditionelt sandet jord ideelt for de lokale druer Castelao og Fernao Pires. Det er også værd at nævne at 4 hektar Moscatel druer i nordvendt lerjord giver friske og aromatiske vine.

Cardoso familiens vingård producere ca. 40.000 flasker årligt og er enestående byggende på traditionelle vinlavnings metoder der anvender naturlige ressourcer, som er energi besparende og passer på miljøet.

Quinta do Pilotos vingård i Serra Do Louro bruger naturligt lys og tykke væge for at sikre en konstant temperatur. Hele processen er drevet af tyngdekraften. Det er et af de få vinhuse som bibeholder Palmelas traditionelle metoder, som kaldes ”auto-wine-makers”.

Det er en 100% miljøvenlig metode der anvender den naturlige energi fra gæringsprocessen til pumpning. Denne gamle metode bliver gennemført med moderne temperatur styringer.

Vores egen oplevelse på Quinta do Piloto.

Vi kørte fra Setubal op igennem bjergene til Palmela, en tur på 15 min. Vi følger skiltningen og når frem til​

Quinta do Piloto, hvor vi føres ind af en blåmalet smedejernslåge, der åbner sig en stor gårdsplads med valnøddetræer og en panorama udsigt over Tagus dalen.​

Vi bliver mødt af Raquel, der taler et godt forståeligt engelsk. Vi bliver vist rundt på det smukke sted, hun fortæller passioneret om stedet og deres vine. Vi går en tur gennem vinstokkene hvor hun forklarer lidt om deres druer. Hun gennemgår produktionen fra drue til vin. Efterfølgende drikker vi et glas kold Roxo under valnøddetræet på gårdspladsen og nyder den helt fantastiske udsigt. Man kan virkelig føle at man er på toppen af et bjerg. På en klar dag har man udsigt til begge broer (Vasco da Gama og 25. april broen) der krydser floden Tejo.

Vi var forelsket i stedet

Kork

Kork proppen er en meget vigtig del af vinkulturen verden over, og en meget stor del for Portugal. De producerer ca. 50 % af verdens kork. Op imod 75 % af korkpropper stammer fra Portugal

Havdelen af jordens skove af korkeg findes i Portugal. Man plejer at sige at når der plantes en korkeg, gør man det for sine børnebørns skyld.

Kork egen kan høstes første gang når den er 25 år gammel, men den skal have en alder af 34 år, før den kan anvendes til propper. Høsten foregår i maj/ juni måned. Hvis man ser tallet 8 malet på et træ, betyder det at det er høstet i 2018 og derefter går der 9 år til man igen kan høste barken.

Høsten sker med håndkraft, knive og machetes, hvor barken bliver skrællet af i store flager, og transporteres til fabrikker, hvor korken bliver kogt og renset, før vin propperne bliver stanset ud.

I 1700 tallet fik kork sit gennembrud da munken Dom Perignon begynde at anvende materialet til champagnepropper.

Kork er et af de mest miljø venlige alternativer til lukning af vinflasker.

Kork benyttes også til sko, tasker, punge, paraplyer, golfbags, bordskåner, gulvbelægning, redningsveste og emballage. Det er meget oppe i tiden da det er yderst miljøvenligt.​

Har du spørgsmål til vores vine?

Har du spørgsmål til vores vine ​eller andet, så skriv via nedenstående formular, og vi vil vende tilbage så hurtigt vi kan.

 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt